Sail Den Helder
Sail Den Helder heeft een lange succesvolle geschiedenis. Den Helder heeft namelijk al vijf keer een Sail-evenement mogen organiseren. De eerste was in 1993 gevolgd door 1998, 2008, 2013 en 2017. De zesde editie van Sail Den Helder staat op het programma van 29 juni t/m 2 juli 2023.
Den Helder is één van de meest noordelijke badplaatsen van Nederland. De haven, de Koninklijke Marine en de natuur maken Den Helder bijzonder. Het Sail-evenement is een mooie aanvulling op wat deze havenstad te bieden heeft en trekt zo’n 350 duizend bezoekers aan.
In combinatie met de Marinedagen vindt in 2023 Sail Den Helder weer plaats. Offshore Lauwersoog is met haar offshore survey vessel ook weer van de partij. Vanuit Lauwersoog varen we naar Den Helder haven.
Stichting Sail Den Helder
Stichting Sail Den Helder is opgericht door de burgemeester van Den Helder. Met als doel de haven voor tall-ships evenementen te promoten en de organisatie van SAIL vorm te geven. De stichting treedt op namens de gemeente.
De Stichting fungeert als stuurgroep en opereert op uitvoerend niveau met vertegenwoordigers van de gemeenten Den Helder, Texel, Hollands Kroon en de Koninklijke Marine. De stichting onderhoudt contact met STI, de drie gemeenten, de provincie Noord-Holland, de Koninklijke Marine, sponsors en andere relevante belanghebbenden.
De grootste taak die de stichting nu heeft is om Sail Den Helder 2023 te organiseren tijdens de Marinedagen. De laatste keer dat het 4-daagse evenement werd georganiseerd trok het ruim 350 duizend bezoekers naar de haven.
Den Helder Sail
Den Helder Sail heeft twee doelstellingen met het evenement. De eerste is om jongeren in de leeftijdsgroep van 15 t/m 25 jaar te betrekken in de organisatie en activiteiten rondom het Sail-evenement. Jongeren kunnen zich dan ook inschrijven om als trainee een deel van de STI race mee te varen op een tall ship.
Nederland heeft een rijke maritieme traditie en is verbonden met de zee. Een maritiem land als Nederland wil blijven investeren in betrokkenheid en onderwijs van jonge mensen. In alles wat de zee en het gebruik van de zee te bieden heeft.
De tweede doelstelling is de promotie van hernieuwbare mariene energie. Behoud van een schoon en maritiem milieu voor toekomstige generaties. Zoals de bescherming van de Waddenzee en schoon water.
Haven Den Helder
Vanuit de haven Den Helder vaart de offshore survey vessel Tender samen met zijn schip bemanning geregeld uit voor stand-by werkzaamheden. Voor bijvoorbeeld de bouw van windenergie parken op zee.
MS Tender is voorzien van de nieuwste apparatuur en biedt daarmee ondersteuning bij de bouw van platformen en windmolenparken op zee. Aan boord is een onderzoeksruimte van 5×2 meter. Het schip is geschikt voor DSV- en survey-werkzaamheden. Op het dek is een 20-inch container en een decompressiekamer mogelijk voor het duiken.
Tijdens de Sail-dagen is Offshore Lauwersoog ook aanwezig met zijn vessel. Naast de offshore stand-by werkzaamheden dient ons schip ook als bevoorradingsschip, vissersboot, training vessel en als hotelschip. Wil je meer weten over MS Tender? Neem dan contact op met Offshore Lauwersoog.