Sail Rotterdam

Sail Rotterdam

In 2015 is er sprake geweest dat Sail Amsterdam voor één keer Sail Rotterdam zou worden. Echter hoort Sail bij de Amsterdamse stad. Rotterdam heeft een ander maritiem event, namelijk de Wereldhaven Rotterdam. Ieder jaar vindt in het eerste weekend van september de Wereldhavendagen in Rotterdam plaats. 

Tijdens dit grote event zijn er volop mogelijkheden om de haven van Rotterdam te ontdekken. Je kan schepen bezoeken. Er zijn presentaties en demonstraties van het havenbedrijf. En een arbeidsmarktplein om de carrièremogelijkheden in de haven te laten zien. Op tal val plaatsen in de stad zijn er ook muziekpodia en andere evenementen.

De titel ‘grootste haven ter wereld’ moest Rotterdam in 2004 afstaan aan Shanghai. Maar de Nederlandse haven is nog steeds het grootste havencomplex van Europa. Met name als overslaghaven (van zee- naar binnenvaart) is de positie van Rotterdam onaantastbaar. Geen enkele Europese havenstad komt in de buurt. 

Wereldhavendagen Rotterdam

De Wereldhavendagen Rotterdam zijn uniek. De haven van Rotterdam is groot, druk en wereldberoemd. Om ook mensen van buiten de haven kennis te laten maken met de facetten van de haven zijn er de Wereldhavendagen. 

Maar liefst drie dagen lang vinden er in de Rotterdamse haven, tal van demonstraties, excursies, shows en activiteiten voor jong en oud plaats. Een ander belangrijke attractie is tegenwoordig ook de muzikale show en het vuurwerk op de zaterdagavond op de Nieuwe Maas. De toegang is gratis.

In de binnenstad van Rotterdam is het maritieme weekend goed zichtbaar. Elk jaar hebben de Wereldhavendagen een ander thema. Offshore Lauwersoog kan dit evenement alleen maar aanbevelen. Indien mogelijk zijn wij ook met onze offshore survey vessel MS Tender aanwezig. 

Haven van Rotterdam

De haven van Rotterdam is de grootste van Europa en strekt zich uit over een lengte van 42 kilometer. Het is een mooi en boeiend, maar ook druk gebied waar zee- en binnenvaart intensief gebruik maken van de rivier en havens.

Ontdek de Rotterdamse haven en maak een tocht met een rondvaartboot of verken de sfeervolle binnenhavens Delfshaven en Katendrecht. Wil je zelf een keer varen in de haven van Rotterdam? Bereid je dan goed in ieder geval goed voor. 

Gebruik bij je voorbereiding actuele havenkaarten en plan je route van tevoren. Maak een vaarplan en houd er rekening mee dat er eb en vloed is in de Rotterdamse haven. Zorg ervoor dat je de getijden controleert voordat je vertrekt, zodat je tijdens je reis rekening kunt houden met de stroming.

Haven excursie

De Wereldhavendagen zijn gratis toegankelijk. Vanaf de Erasmusbrug of Wilhelminakade zijn de stunts op het water zeer goed te zien. Als je een haven excursie wilt maken heb je toegangstickets nodig. 

De haven excursies, tours en rondvaarten zijn een vast onderdeel van het programma van de Wereldhavendagen. Jaarlijks bezoeken ruim 350 duizend bezoekers het maritieme event. Het is dan ook aan te raden om met het openbaar vervoer naar de Maasstad te reizen. 

Je mag aan boord van schepen die voor anker liggen. Dit zijn onder meer binnenvaartschepen, tankers, sleepboten, drijvende kranen en boten van de havenautoriteiten. Offshore Lauwersoog probeert ieder jaar weer aanwezig te zijn bij dit event.