Sail Amsterdam

Sail Amsterdam

Sail Amsterdam is het grootste maritieme evenement van Europa en wordt één keer in de vijf jaar georganiseerd. Ieder Sail Amsterdam event trekt ruim anderhalf miljoen bezoekers. Tal van schepen varen mee zoals marineschepen, vessels, tallships, moderne schepen en zeilboten. 

Sail Amsterdam 2025 is het eerste event op de kalender waar iedereen naar uitkijkt. Offshore Lauwersoog vaart iedere vijf jaar mee met haar offshore survey vessel. SAIL Amsterdam is het grootste gratis evenement van Nederland en tevens het grootste nautische evenement van Europa. 

Eens in de vijf jaar varen ruim 600 schepen langs het Noordzeekanaal en meren aan in en rond de IJ-haven. SAIL Amsterdam 2020 kon vanwege Corona niet doorgaan, maar reken erop dat de 10e editie van Sail Amsterdam 2025 de grootste wordt. Met meer dan 50 tallships onder de 600 schepen, een 12 km lange Sail-In parade en een reeks evenementen door de hele stad.

Sail Amsterdam route

De Sail Amsterdam route is onderverdeeld in vijf hoofdgebieden. 

– Orange Ocean:  het hart van het evenement (Amsterdam IJhaven)
– Red Oceaan: het Culturele Hart (Amsterdamse binnenstad)
– Green Ocean: het Centrum voor Duurzaamheid, Techniek en Innovatie (NDSM-Werf)
– White Ocean: het jonge Amsterdamse gebied (Amsterdam-Noordzijde)
– Blue Ocean: het zakelijke hart (Amsterdam-Oosterdok)

Tijdens het event kan jij je onderdompelen in de magie van het maritiem nautisch erfgoed en meer leren over de rijke historie van onze zeevaart en havens. Welke nog altijd zeer belangrijk zijn voor de Nederlandse economie. 

Er zijn diverse grote en kleine evenementen rondom de IJhaven te bezoeken. Je kan zelfs een kijkje nemen aan boord van oude en nieuwe schepen. Offshore Lauwersoog vaart met de MS Tender mee. Ons offshore vessel is tijdens de Sail-dagen te bezichtigen. 

Eerste Sail Amsterdam

De eerste Sail Amsterdam werd in 1975 georganiseerd naar aanleiding van het 700-jarig bestaan van de stad. Inmiddels is het een vijfjaarlijks boten spektakel. In 1975 trok het evenement 700 duizend bezoekers. Er waren 18 grote en ruim 500 kleinere schepen te bewonderen. 

De editie van 2005 is tot nu toe de drukst bezochte. In dat jaar trok het event maar liefst 2,6 miljoen bezoekers. Al deze bezoekers moeten ergens slapen, eten en drinken. De stad Amsterdam biedt daar volop mogelijkheden voor. 

Sail-Amsterdam is daarom een goed evenement voor de regionale economie. Bovendien is de toegang gratis, maar je kan je wel aanmelden voor verschillende betaalde arrangementen. Zoals met Sail Amsterdam meevaren of het Sail-In event bekijken vanaf de top van de toren van het filmmuseum.

Sail Amsterdam 2025

Sail Amsterdam 2025 is de 10e editie en gaat van start in augustus 2025. Een enorme vloot van grote schepen en diverse andere speciale vaartuigen varen over het IJ, waar ze vervolgens vlakbij het stadscentrum aanmeren. 

In 2025 valt de editie samen met twee andere jubilea, namelijk het 50-jarig bestaan van Sail én het 750-jarig bestaan van de stad Amsterdam. Een event dat je niet mag missen. Ook Offshore Lauwersoog is natuurlijk van de partij met ons grote schip MS Tender.  

Het maritieme evenement is er voor iedereen, voor mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking. Als je op zoek bent naar een leuk evenement voor het gezin en de kinderen om optimaal te genieten van de laatste dagen van de zomervakantie? Dan is dit het ideale evenement.